‘De speed pedelec is een sensatie’ › Groningen Bereikbaar

‘De speed pedelec is een sensatie’ › Groningen Bereikbaar

‘De speed pedelec is een sensatie’

‘De speed pedelec is een sensatie’

23 september 2019

De speed pedelec is een prima alternatief voor de auto als je 20 tot 30 kilometer moet reizen naar je werk. Dat zegt Jannemieke Kuijpers uit Groningen, die deze snelle fiets begin september een week lang heeft geprobeerd op en neer naar Winschoten. “Het is echt fantastisch”, zegt ze enthousiast. “Ik overweeg er een aan te schaffen, al mis ik de sportieve uitdaging wel een beetje.”

Groningen Bereikbaar biedt belangstellenden, die van, naar of via Groningen reizen met de auto, de mogelijkheid een week lang gratis een e-bike of speed pedelec te proberen. Van verkeershinder en files heb je geen last op de tweewieler, bovendien ben je met de fiets gezond, voordelig en duurzaam bezig. Jannemieke Kuijpers is een sportieve dame die af en toe - bij goed weer - met een gewone fiets naar haar werk in Winschoten gaat, waar ze voor de klas staat. “De school is 35 kilometer vanaf mijn huisadres. Meestal ga ik met de auto, dat kost me ruim een half uur reistijd. Met de fiets doe ik daar wel anderhalf uur over. Met de speed pedelec lukt het in een uur en vijf minuten”, vertelt Jannemieke.

 

Ervaring

De docente is onder de indruk van de prestaties van de speed pedelec. “De snelheid maakt het spannend, je gaat ruim 40 kilometer per uur. Het gemak waarmee je accelereert en de kracht van die stoere fiets … Wat een mooie ervaring, superleuk. Ik werd er heel blij van!” Haar collega’s op school reageerden al even enthousiast op de leenfiets. De eerste dag op de speed pedelec scheen de zon en fietste ze in korte broek. De dag erop regende het en stond er flinke tegenwind. “Dus ik heb hem optimaal onder alle weersomstandigheden kunnen testen”, zegt ze. “Of de speed pedelec een aanrader is? Absoluut. Vooral als je in Groningen werkt en moeite hebt de stad in te komen en er een parkeerplaats moet zoeken. Ik zou dan zeggen: doen!”

 

Nadelen

Jannemieke is heel enthousiast over de speed pedelec, maar zitten er ook nadelen aan het gebruik? Met de snelheid van de fiets is het wel oppassen, waarschuwt Jannemieke. “Je kunt lekker vaart maken op de lange, rechte stukken. Dat vraagt tegelijkertijd om alertheid. Je moet ver vooruitkijken. Ik vind hem minder geschikt voor in de stad. Dan schakel ik terug naar maximaal 25 kilometer per uur.” Ze heeft nog een minpuntje. “Het is te gemakkelijk om 40 kilometer per uur te fietsen. Het sportieve element ontbreekt. Maar dat is ook niet altijd nodig voor woon-werkverkeer.” Hoewel het wel een uitgave is denkt Jannemieke er serieus over na om een speed pedelec te kopen “Want ik houd van fietsen. Je bent lekker buiten en kunt je hoofd leegmaken. En deze fiets is gewoon een sensatie.”

 

Afbeeldingen: Duncan Wijting