Zomertijd en herfstvakantie voorbij: drukte op de weg verwacht › Groningen Bereikbaar

Zomertijd en herfstvakantie voorbij: drukte op de weg verwacht › Groningen Bereikbaar

Zomertijd en herfstvakantie voorbij: drukte op de weg verwacht

Zomertijd en herfstvakantie voorbij: drukte op de weg verwacht

27 oktober 2017

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in: de klok wordt een uur teruggezet. Maandagochtend is ook de herfstvakantie in het Noorden voorbij. Betekent dat een extra drukke ochtendspits? Dat is goed mogelijk, verwacht verkeerskundige Edwin Papjes van Groningen Bereikbaar. Maar vooral de avondspits kan druk zijn, omdat het eerder donker wordt.

Drukste maanden

De maanden oktober en november zijn de drukste maanden op de weg. Dat blijkt uit metingen van Groningen Bereikbaar naar de verkeersintensiteit op de zuidelijke ringweg in Groningen. Daarbij wordt het aantal motorvoertuigen gemeten op een vast punt op de ring, bij het spoor. "De eerste maanden van het jaar zien we nog variatie in de verkeersintensiteit. Maar in oktober en november breken we alle records en zitten we op de maximale capaciteit van de weg." Of erover, en dan staat het verkeer daar vast. 

Donker en nat

De oorzaken? "Waar in het voorjaar mensen gespreid vakanties opnemen, zijn in deze maanden de meeste mensen aan het werk. Ook het weer speelt een rol: als het koud en nat herfstweer wordt, stappen mensen eerder in de auto." Verder worden de dagen korter. "Als het buiten donker en nat is, houden automobilisten meer afstand en rijden ze langzamer. Binnen een bepaalde tijd kunnen er dan minder auto's over de weg rijden. Ofwel: de capaciteit van de weg neemt af en de kans op opstoppingen en files neemt toe. Als een wegdek nat is, is bovendien de kans op ongevallen groter, onder meer omdat de remweg langer wordt." Tot slot is de verkeersdrukte de laatste jaren in heel Nederland toegenomen door de groei van de economie.

Wintertijd

De eerste werkdag na een schoolvakantie is het traditioneel drukker in het verkeer. Ook de wintertijd is terug te meten op de weg, zo blijkt uit een klein onderzoek van de NDW: "Gedurende een dag of twee is het wennen. In combinatie met meer licht ’s ochtends en minder licht ’s avonds zorgt dat ervoor dat de ochtendspits tijdens de lichte uren beter doorrijdt en de avondspits juist minder."

Verkeersintensiteit op Ring Zuid
Verkeersintensiteit op Ring Zuid