Wat gebeurde er de afgelopen week allemaal op het spoor? › Groningen Bereikbaar

Wat gebeurde er de afgelopen week allemaal op het spoor? › Groningen Bereikbaar

Wat gebeurde er de afgelopen week allemaal op het spoor?

Wat gebeurde er de afgelopen week allemaal op het spoor?

09 augustus 2019

Van woensdag 31 juli tot en met woensdag 7 augustus werd er op verschillende plekken aan het spoor gewerkt. Daarom moesten reizigers op sommige trajecten reizen met treinvervangende bussen in plaats van de trein. Maar wat werd er nou gedaan in de afgelopen week?

Helperzoomtunnel

Aanpak Ring Zuid werkte hard aan de Helperzoomtunnel, die de Duinkerkenstraat straks verbindt met de Helperzoom. Vanaf woensdag 31 juli werden de sporen verwijderd en 18.000 m3 zand weggegraven zodat op zaterdag de tunnelbak van de Helperzoomtunnel op zijn plek onder het spoor kon worden geschoven. Daarna werd een gedeelte van het zand teruggeplaatst rond de nieuwe tunnelbak en werden de sporen teruggelegd over de tunnel.

 

Timelaps van het inschuiven van de tunnelbak

Foto Bouwfotografe.nl
Foto Bouwfotografe.nl

Station Groningen Europapark

Een van de onderdelen van Groningen Spoorzone is de uitbreiding van station Groningen Europapark. Daar komt een vierde spoor en een extra perron. Daarvoor is ruimte nodig en moest een aantal betonnen wanden aan de kant van de Helperzoom worden verwijderd.

Foto Stefan Verkerk
Foto Stefan Verkerk

Opstelterrein De Vork

Naast het werk bij station Groningen Europapark, gebeurde er ook veel bij het nieuwe opstelterrein De Vork in Haren. Daar is bijvoorbeeld een open spaninrichting verplaatst (een onderdeel van de bovenleiding, waar de treinen hun stroom aftappen). Daarnaast zijn er nieuwe wissels en spoorstaven geplaatst.

 

Lees hier meer over de werkzaamheden bij station Groningen Europapark en De Vork

Foto Stefan Verkerk
Foto Stefan Verkerk

Onderdoorgang Haren

Nu er geen treinen reden bij Haren vanwege de bovenstaande werkzaamheden, kon er ook gewerkt worden aan de fiets- en voetgangersonderdoorgang bij station Haren. De onderdoorgang kan nu door reizigers gebruikt worden om bij de perrons van het station te komen. Vanaf september worden de werkzaamheden helemaal afgerond en verbindt de onderdoorgang het oosten en westen van Haren met elkaar.

 

Lees hier meer over de onderdoorgang

Foto ProRail
Foto ProRail

Headerfoto Stefan Verkerk