Verkeerssituatie stad vanuit lucht gevolgd › Groningen Bereikbaar

Verkeerssituatie stad vanuit lucht gevolgd › Groningen Bereikbaar

Verkeerssituatie stad vanuit lucht gevolgd

Verkeerssituatie stad vanuit lucht gevolgd

10 mei 2018

Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar hebben de verkeerssituatie vandaag vanuit een vliegtuig boven de stad gemonitord. Zo kregen ze een goed totaalbeeld van het verkeer en konden ze direct ingrijpen, bijvoorbeeld door de tekst op de dynamische routepanelen langs de snelwegen aan te laten passen. “Onze tip: zet je navigatie uit en volg de borden.”

Vandaag, morgen en komend weekend is een groot deel van de noordbaan van de zuidelijke ringweg dicht vanwege onderhoudswerkzaamheden. Dat betekent dat het verkeer uit de richting Hoogezand niet via de zuidelijke ringweg richting het centrum, richting Assen of richting Drachten kan rijden. Omleidingsborden geven als advies zo veel mogelijk de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg te volgen.

Griffeweg

Namens Aanpak Ring Zuid ging verkeerskundige Joris Hoogenboom mee de lucht in om de verkeerssituatie te bekijken. “We zagen vooral problemen rond de Griffeweg en de Sontweg, die als sluiproute werden gebruikt voor doorgaand verkeer vanuit de richting Hoogezand. Dat verkeer had beter de ringweg kunnen volgen. We konden zien dat heel veel auto’s dat ook netjes deden. Op de oostelijke ringweg was het drukker dan normaal, maar het verkeer reed daar prima door.”

Navigatie

Hoogenboom vermoedt dat veel automobilisten blind hun navigatiesysteem in de auto volgen. “Veel van die systemen houden tegenwoordig rekening met de actuele verkeersinformatie. Als het ergens vaststaat, krijgen de automobilisten een andere route aangereikt. Je kon het echt zien bij de Verlengde Lodewijkstraat. Daar stond het op een bepaald moment helemaal vast, maar even later was er haast geen auto meer te bekennen.”

Informatiepanelen

Vanuit de lucht zijn enkele aanpassingen aan de informatiepanelen langs de snelweg gedaan. Zo is besloten de tekst aan te passen op het informatiepaneel langs de Europaweg (de ‘oude A7’), nog voor het voetbalstadion. “We hebben erop laten zetten dat er filevorming is op de Europaweg stad in en het verkeer richting Assen het beste rechtsaf kon gaan, via de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg. Nadat die aanpassing was doorgevoerd, zag je inderdaad meer auto’s rechtsaf gaan.”

Druk

Morgen, vrijdag, wordt nog meer verkeer in de stad verwacht. Voor winkels als IKEA is de vrijdag na Hemelvaart altijd een van de drukste dagen van het jaar. “Ons advies: zet je navigatie uit en volg de borden. Op de ringweg reed het verkeer de hele dag supergoed door. Kom je vanuit het oosten en wil je naar de binnenstad, rij dan naar een parkeergarage aan de oostkant van de stad, zoals Damsterdiep of Boterdiep. Kom je uit het westen, zoek dan een parkeergarage aan de westzijde, zoals Westerhaven. Of parkeer op een van de P+R-terreinen rond de stad, die waren erg leeg vandaag. Vanaf P+R Kardinge, P+R Hoogkerk en P+R Haren rijden veel bussen naar het centrum.”