Tijdelijke weg noordbaan zuidelijke ringweg vanaf 9 juli in gebruik › Groningen Bereikbaar

Tijdelijke weg noordbaan zuidelijke ringweg vanaf 9 juli in gebruik › Groningen Bereikbaar

Tijdelijke weg noordbaan zuidelijke ringweg vanaf 9 juli in gebruik

Tijdelijke weg noordbaan zuidelijke ringweg vanaf 9 juli in gebruik

09 juli 2018

Op maandagochtend 9 juli om 6.00 uur is de tijdelijke weg op de noordbaan van de zuidelijke ringweg in gebruik genomen. Het verkeer vanaf het Europaplein richting het Julianaplein rijdt over twee versmalde rijstroken. Om de tijdelijke weg te voltooien en aan te sluiten op de ringweg, was tussen 6 en 9 juli de noordbaan van de zuidelijke ringweg deels gestremd.

Zondagmiddag en zondagavond is een verkeersveiligheidsaudit gedaan door twee onafhankelijke deskundigen, bij daglicht en ‘s nachts. Zij hebben vastgesteld dat een aantal aanpassingen nodig is. Zo voldoet het asfalt nog niet aan de kwaliteitseisen. Dit leidt tot een langere remweg. Daarom wordt de snelheid nu tijdelijk aangepast en is de weg opengesteld met een maximaal toegestane snelheid van 50 km/uur. De komende week gaat Combinatie Herepoort aan de slag met het uitvoeren van de noodzakelijke aanpassingen. Als alle punten zijn opgelost, kan het verkeer weer 70 km/uur gaan rijden.

​​​​​​​Tijdelijke weg op noordbaan

De tijdelijke weg loopt vanaf het Europaplein tot aan het Julianaplein. De tijdelijke weg is vanaf april gebouwd op de noordbaan van de ringweg en de ruimte daar direct tegenaan. Hiervoor zijn de hellingen van de ringweg met zand opgehoogd en recht gemaakt. Bij de Meeuwerderbaan is de ruimte van de voormalige oprit vanaf de Oosterpoort benut. Bij het Oude Winschoterdiep, de Esperantokruising (over het spoor) en de Hereweg is een tijdelijk viaduct gebouwd.

Voorlopig gaat alleen het verkeer in westelijke richting over deze weg rijden. Dat is dus het verkeer vanaf het Europaplein richting Julianaplein. Voor dit verkeer zijn twee versmalde rijstroken beschikbaar. De op- en afrit bij de Hereweg blijven bestaan. In de zomer blijft de tijdelijke weg open en wordt de rest van de ringweg gestremd. Na de zomervakantie gaat ook het verkeer in de andere richting over de tijdelijke weg rijden. Daarna kan de huidige zuidbaan van de ringweg worden afgebroken.

Verkeerssituatie stabiel

Combinatie Herepoort legt tijdelijke wegen aan om de bouwwerkzaamheden en het verkeer voor langere tijd zo veel mogelijk van elkaar te scheiden. Voor automobilisten heeft dit als voordeel dat de verkeerssituatie de komende jaren stabiel is. Dat is veiliger dan een situatie die vaak verandert. Voordeel voor de omgeving is dat de bouw sneller verloopt. De aannemer hoeft namelijk de bouwmethode niet aan te passen aan het passerende verkeer. Langs de tijdelijke wegen komen geluidsschermen om de overlast voor de omwonenden zo veel mogelijk te beperken.