Team Noorderpoort wint Battle voor Bereikbaarheid › Groningen Bereikbaar

Team Noorderpoort wint Battle voor Bereikbaarheid › Groningen Bereikbaar

Team Noorderpoort wint Battle voor Bereikbaarheid

Team Noorderpoort wint Battle voor Bereikbaarheid

03 november 2016

Het team van Noorderpoort heeft de Battle voor Bereikbaarheid gewonnen. De studenten en hun docent bedachten de beste oplossing tegen volle treinen en bussen in de ochtendspits: studenten die een voldoende staan, kunnen de lessen het eerste uur op afstand, via een livestream volgen en thuis opdrachten maken. Leerlingen die onvoldoende staan, moeten wel naar school komen. Team Noorderpoort won met deze oplossing 1000 euro. De studenten Business & administratie mogen het geld vrij besteden.

Uitdaging

Hoe bewegen we studenten en scholieren om niet tijdens de ochtendspits met het openbaar vervoer te reizen? Dat was de uitdaging tijdens de Battle voor Bereikbaarheid, die donderdag 3 november werd gehouden in het Alfa-college, locatie Boumaboulevard. Zeven teams van Groningse onderwijsinstellingen gingen er met elkaar de strijd aan voor het beste idee om het openbaar vervoer in de ochtendspits te ontlasten.

7 teams

De teams bestonden uit scholieren, studenten en docenten van het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, O2G2 en de Rijksuniversiteit Groningen. Het Alfa-college en de Rijksuniversiteit Groningen leverden elk twee teams. Met veel energie en enthousiasme werkten de groepen scholieren en studenten ’s ochtends en ’s middags met hun docent aan hun plan. Ter afsluiting van de Battle voor Bereikbaarheid presenteerden de teams hun oplossing voor een deskundige jury en het publiek.

Oplossingen

Thuis de lessen volgen is een oplossing die meerdere teams aandroegen. Net als het promoten van de fiets als alternatief voor de bus of trein. Zo had Team O2G2 van het Kamerlingh Onnes een oplossing voor de dinsdagochtendspits: verplaats de docentenvergadering naar 08:15 uur en geef de leerlingen de eerste uren vrij; dit scheelt veel leerlingen in het openbaar vervoer. Ook willen zij met de ouders gaan communiceren over de fiets als goedkoper alternatief voor een OV-abonnement. Zij werden tweede in de Battle. Op de derde plaats eindigde Team RUG, technische planologie. Eén van hun oplossingen is om locaties dichter bij het station in te zetten voor colleges, zodat minder studenten met de bus naar bijvoorbeeld Zernike reizen. Alle goede ideeën kunnen aanspraak maken op een financiële bijdrage om het idee uit te voeren. Groningen Bereikbaar gaat hierover met de teams en onderwijsinstellingen in gesprek.

Waarom deze battle?

In 2017 gaat de ombouw van de zuidelijke ringweg van start. Een jaar later begint ook de grootscheepse verbouwing van het stationsgebied en het spoor. Deze werkzaamheden zorgen voor extra drukte op de weg en in het openbaar vervoer, ook voor de leerlingen en medewerkers van uw onderwijsinstelling. In de ochtendspits in en richting Groningen is het nu al druk in bus en trein. Een groot deel van de reizigers in het openbaar vervoer zijn scholieren en studenten. De Battle voor Bereikbaarheid is bedoeld om goede ideeën op te halen om de bussen en treinen in de ochtendspits minder vol te krijgen.

Beter Benutten

De Battle voor Bereikbaarheid is onderdeel van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in onze regio over weg, water en spoor te verbeteren. De uitvoering van het thema Onderwijs & Bereikbaarheid is in handen van Groningen Bereikbaar.