Studenten van Hoofdstation naar Zernike straks deels via Ringweg › Groningen Bereikbaar

Studenten van Hoofdstation naar Zernike straks deels via Ringweg › Groningen Bereikbaar

Studenten van Hoofdstation naar Zernike straks deels via Ringweg

Studenten van Hoofdstation naar Zernike straks deels via Ringweg

28 maart 2013
Niet alle bussen uit de A-straat en Brugstraat verdwijnen. De basisdienstregeling van 4-6 bussen per uur blijft in stand en daarmee is de bereikbaarheid van dit gebied per bus gewaarborgd. Het zijn de extra bussen van lijn 15 die buitenom gaan rijden. Op de drukste momenten van de dag scheelt dit in beide richtingen zo’n tien bussen per uur.

Route

De buitenom-route loopt via de Eeldersingel, Eendrachtskade, Hoendiep, Westelijke Ringweg, Pleiadenlaan en Zonnelaan naar het Zernike complex. Voordat deze route in gebruik kan worden genomen zijn er enkele infrastructurele aanpassingen nodig, zoals de instelling van verkeerslichten. De komende weken zullen die worden uitgevoerd. Naar verwachting zullen er vanaf half april bussen via de Westelijke Ringweg gaan rijden.

Reistijd blijft gelijk

Belangrijke voorwaarde voor de wijziging was dat de reistijd voor gebruikers van de bus niet zou toenemen. Om de kans op vertragingen te verkleinen, kiest de gemeente er daarom bewust voor om niet helemaal via de Westelijke Ringweg tot aan Zernike te rijden, maar het laatste stuk van de route via de Pleiadenlaan en de Zonnelaan te laten lopen.

Winst

Het alternatief is in goed overleg met Qbuzz, OV Bureau en de provincie Groningen tot stand gekomen. Verkeerswethouder Joost van Keulen ziet de route buitenom als een verbetering voor alle partijen: “Met minder bussen worden de A-straat en Brugstraat veiliger en aantrekkelijker. De bereikbaarheid van de westelijke binnenstad per bus blijft gewaarborgd, studenten zijn niet langer onderweg en de exploitatielasten van lijn 15 blijven gelijk. Er is dus eigenlijk winst voor iedereen.” Bron: Gemeente Groningen