Qbuzz-vestiging Peizerweg in gebruik genomen › Groningen Bereikbaar

Qbuzz-vestiging Peizerweg in gebruik genomen › Groningen Bereikbaar

Qbuzz-vestiging Peizerweg in gebruik genomen

Qbuzz-vestiging Peizerweg in gebruik genomen

14 december 2015
De bussen van de Qbuzz-vestiging in Groningen vertrekken voortaan vanaf de nieuwe locatie aan de Peizerweg. De stalling is gevestigd in een deel van het pand van iederz, ligt aan de busbaan en is dichter bij het Hoofdstation dan de oude stalling aan de Bornholmstraat. Gedeputeerde Fleur Gräper en de Groningse wethouder Paul de Rook hebben de nieuwe stalling op vrijdag 11 december feestelijk geopend. Fleur Gräper gaf daarbij als voorzitter van het OV-Bureau aan erg blij te zijn met deze goede stallingsvoorziening, dicht bij het Hoofdstation. Paul de Rook noemde de vestiging van de busstalling een mooie invulling van het leegkomende deel van het iederz-pand.

Peizerweg

De nieuwe Qbuzz-stalling aan de Peizerweg ligt dichter bij het Hoofdstation dan de oude stalling aan de Bornholmstraat. Aangezien het Hoofdstation vaak het begin- of eindpunt van een rit is, zorgt een korte afstand voor een meer betrouwbare rijtijd. Andere voordelen zijn minder lege buskilometers, minder brandstofverbruik, minder uitstoot van schadelijke stoffen en lagere exploitatiekosten.

Minder hinder

Bij de komende werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg zorgt deze stalling aan de noordzijde van de ring ook voor veel minder hinder. De bussen hebben zelf minder last van de werkzaamheden en andersom zorgen de bussen dan ook voor minder hinder voor het overige verkeer.

120 bussen

De nieuwe stalling is gevestigd in een deel van het pand van iederz, In de afgelopen maanden is het pand geschikt gemaakt voor het stallen van zo’n 120 bussen. Daarbij is al rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen, door in de vloer extra mantelbuizen te leggen voor een laadinfrastructuur voor eventuele elektrische bussen.

Nieuwe halte

Aan de busbaan op de Peizerweg is ook een nieuwe halte gerealiseerd met een looproute naar de bedrijven aan de Peizerweg. Dit zorgt voor goede bereikbaarheid van de betreffende bedrijven, zoals bijvoorbeeld Tuinland, Gamma en Welkoop. In de spits is er zelfs om de 5 minuten een busverbinding van en naar het centrum van Groningen.