P+R-campagne van start met opening P+R Reitdiep › Groningen Bereikbaar

P+R-campagne van start met opening P+R Reitdiep › Groningen Bereikbaar

P+R-campagne van start met opening P+R Reitdiep

P+R-campagne van start met opening P+R Reitdiep

01 november 2017

P+R Reitdiep aan de Friesestraatweg in Groningen is woensdag 1 november officieel geopend. Het parkeerterrein biedt plaats aan bijna 300 auto’s en heeft een goede bus- en fietsverbinding met de binnenstad. Samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar greep de opening aan om een P+R-campagne te starten. Doel is dat meer automobilisten de gratis P+R’s rond de stad gaan gebruiken, vooral omdat de hinder door werkzaamheden aan weg en spoor de komende tijd toeneemt.

Wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen en gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk van de provincie Groningen verrichtten de openingshandeling van P+R Reitdiep. Het terrein is de vervanger van P+R Zernike. Blikvanger is de overkapping, voorzien van 958 grote zonnepanelen, waaronder automobilisten droog naar de bushalte kunnen lopen. De energie die met de panelen wordt opgewekt is voldoende voor ongeveer 100 huishoudens. Op het terrein komen op korte termijn een aantal laadpunten voor elektrische auto's. Het transferium is eerder dit jaar in opdracht van de gemeente Groningen aangelegd en maakt onderdeel uit van een reeks P+R-terreinen.

Beter bereikbaar

Aan de randen van de stad liggen naast P+R Reitdiep nog eens vijf P+R’s: Haren, Hoogkerk, Kardinge, Meerstad en Europapark. Ook Zuidhorn heeft een uitgebreide P+R en bij Leek is er een in ontwikkeling. De parkeerlocaties zijn bedoeld om de stad beter bereikbaar te maken voor automobilisten die naar het centrum willen. De lijnen van Q-link rijden vaak en snel langs centrum, Hoofdstation en UMCG. Ook staan op de meeste terreinen fietsenstallingen, fietskluizen en afsluitbare fietsenstallingen voor bedrijven. Op sommige P+R’s zijn OV-fietsen te huur. De meeste P+R’s hebben verder digitale panelen met actuele informatie over de bustijden, een overdekte wachtruimte en toiletten. P+R Haren (900 plaatsen) en Hoogkerk (1000 plaatsen) zijn dit jaar fors uitgebreid. P+R Meerstad aan de Driebondsweg is in ontwikkeling en onlangs deels in gebruik genomen. De gemeente is ook bezig met het verder aankleden van de P+R’s.

Wegwerkzaamheden

Met reclame op bussen, radiocommercials op RTV Noord, inzet van sociale media en andere middelen brengt Groningen Bereikbaar de voordelen van het parkeren op een P+R bij forenzen en bezoekers onder de aandacht. Tijdens de wegwerkzaamheden in en om Groningen is gratis parkeren op een P+R en het laatste stukje fietsen voor veel mensen sneller dan het trotseren van de autospits. Ook de bus brengt automobilisten comfortabel en vlot naar de binnenstad.

Gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk en wethouder Paul de Rook hebben P+R Reitdiep officieel geopend.
Gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk en wethouder Paul de Rook hebben P+R Reitdiep officieel geopend.

Opening P+R Reitdiep

Opening P+R Reitdiep