Mobiliteitsplan van VBZO houdt Zuidoost bereikbaar › Groningen Bereikbaar

Mobiliteitsplan van VBZO houdt Zuidoost bereikbaar › Groningen Bereikbaar

Mobiliteitsplan van VBZO houdt Zuidoost bereikbaar

Mobiliteitsplan van VBZO houdt Zuidoost bereikbaar

11 april 2018

Bedrijvenvereniging Zuidoost (VBZO) lanceerde op dinsdag 10 april een mobiliteitsplan om bedrijventerrein Zuidoost in Groningen bereikbaar te houden voor ondernemers, bezoekers en werknemers. Deze lancering vond plaats tijdens de speciale VBZO Academy “Let’s move together”, die geheel in het teken stond van mobiliteit. Speciale gasten waren F1-coureur Robert Doornbos en wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen.

Mobiliteitsplan

Door de verbouwingen aan de zuidelijke ringweg en het spoorgebied moeten ondernemers en hun partners met elkaar op zoek naar mogelijkheden om Zuidoost bereikbaar te houden. VBZO biedt ondernemers op Zuidoost creatieve en duurzame oplossingen voor dit probleem met een mobiliteitsplan. In dit plan staan vier oplossingen centraal: een deelauto’s, een kantoorbus, deelfietsen en een mobiliteitspas. Beide eerste punten gaan direct vanaf 10 april in werking, de twee laatste worden in een tweede fase opgeleverd.

Delen maakt duurzaam

Door deelauto’s en deelfietsen in te zetten, kiest VBZO in het plan niet alleen voor blijvende mobiliteit doordat er minder auto’s de weg op hoeven, maar ook voor duurzaamheid. Deelnemende bedrijven kunnen hun personeel met de fiets of het OV naar het bedrijf laten komen. Voor zakelijke ritten tijdens de kantooruren kunnen medewerkers dan een 100% elektrische auto tijdelijk gebruiken. De auto’s worden beheerd door partners BMW Martinistad en Century.

Kantoorbus

VBZO ondersteunt financieel de eerste 20 ondernemers die zitplaatsen willen kopen in de kantoorbus, die Drenthe Tours vanaf Assen naar de stad zal laten rijden. In deze kantoorbus hebben werknemers een gegarandeerde, luxe zitplaats met wifi, koffie en ruimte voor laptop waardoor reistijd werktijd wordt. De kantoorbus mag over busbanen en rijdt via het hoofdstation naar Zuidoost en het Europapark. 

De kantoorbus van Drenthe Tours. Foto: Geert Job Sevink.
De kantoorbus van Drenthe Tours. Foto: Geert Job Sevink.

Samenwerking

Wethouder Paul de Rook lichtte tijdens het event de goede samenwerking met VBZO en partners als Groningen Bereikbaar toe. “Zeer goed dat de bedrijvenvereniging het voortouw neemt, en zelf ook acties start om de bedrijven en de stad bereikbaar te houden.” Erik Meems van Century Autogroep reikte tot slot de eerste passen voor de elektrische auto’s uit aan de eerste deelnemers, waaronder Noorderpoort. 

Tweede stadium

In de tweede uitrolfase van het mobiliteitsplan kunnen ondernemers gebruik maken van deelfietsen, die geleased kunnen worden. Ideaal voor de laatste werkkilometers. Tot slot wordt er in deze fase ook de mobiliteitspas beschikbaar gesteld, waarmee ondernemers voor zichzelf en hun werknemers alle onderdelen eenvoudig kunnen inkopen via één pas, wat gebruik en administratie zeer eenvoudig maakt.

Bekijk ook de flyer [pdf] van het autodeelproject.