Low Car Diet gestart: welk Gronings bedrijf maakt meeste duurzame kilometers? › Groningen Bereikbaar

Low Car Diet gestart: welk Gronings bedrijf maakt meeste duurzame kilometers? › Groningen Bereikbaar

Low Car Diet gestart: welk Gronings bedrijf maakt meeste duurzame kilometers?

Low Car Diet gestart: welk Gronings bedrijf maakt meeste duurzame kilometers?

01 april 2016
Ruim 400 medewerkers van Groningse bedrijven laten van 1 t/m 30 april vaker de auto staan om op de fiets, e-bike of het openbaar vervoer naar hun werk te reizen. Ze doen mee aan het Low Car Diet Groningen: een wedstrijd van Urgenda en Groningen Bereikbaar om het schoonst, goedkoopst en gezondst reizende bedrijf van Groningen te worden. De Groningse editie van het Low Car Diet ging vanochtend van start in de riksja. Op de Grote Markt maakten de gedeputeerden Fleur Gräper en Nienke Homan de eerste duurzame kilometers voor de provincie in de fietstaxi.

'Alternatieve manieren van reizen'

Tijdens de start op de Grote Markt moedigden de gedeputeerden de andere deelnemers aan om zo duurzaam mogelijk te reizen. Fleur Gräper-van Koolwijk: “Mensen zijn gewoontedieren en zijn vaak gewend om op een bepaalde manier te reizen. Het Low Car Diet biedt de mogelijkheid om een maand lang verschillende manieren van vervoer uit te proberen. Hopelijk zorgt dat ervoor dat mensen de smaak te pakken krijgen en dat ze die alternatieve manier van reizen volhouden.” Nienke Homan: “Practice what you preach, zeg ik altijd. Dus laat in de praktijk zien waar je voor staat. Daarom was het logisch voor mij om mee te doen met Low Car Diet. 50 medewerkers van de provincie Groningen mee aan de wedstrijd en maken gebruik van alternatief vervoer.”

Deelnemende bedrijven

Naast de provincie Groningen, nemen negen Groningse bedrijven en instellingen deel aan het Low Car Diet. Het gaat om in totaal ruim 400 deelnemers van o.a. de Gasunie, Waterbedrijf Groningen, de gemeente Groningen, de Rabobank, Dienst Uitvoering Onderwijs, Hanzehogeschool Groningen, Marne Mosterd, Oosterhof Holman en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW. "Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk deelnemers per bedrijf meedoen met het Low Car Diet”, aldus Geert Kloppenburg van Urgenda. “Eén ervaring zegt namelijk meer dan 1000 woorden."

Low Car Diet

Het Low Car Diet biedt medewerkers de kans om andere, duurzame vormen van werk en vervoer uit te testen, zoals (deel-) fietsen, (high speed) e-bikes, alternatieve werk- en vergaderlocaties, het openbaar vervoer en elektrische en deelauto’s. Via de online tool 'Carbon Manager' krijgen de deelnemende bedrijven inzicht in het reisgedrag van de medewerkers tijdens de wedstrijd. Zo besparen bedrijven op hun reiskosten, is er minder CO2-uitstoot en krijgen medewerkers meer beweging. In 2015 bespaarden bedrijven door deelname gemiddeld 30% op hun kosten, bewogen medewerkers 40% meer en reisden ze 50% schoner. 

Waarom in Groningen?

Groningen Bereikbaar ondersteunt het Low Car Diet niet alleen om duurzaam reizen te stimuleren. Anders reizen en werken leidt ook tot minder drukte op de weg en een betere bereikbaarheid van Groningen tijdens grote projecten als de ombouw van de zuidelijke ringweg.