Langer groen bij evenementen MartiniPlaza en voetbal › Groningen Bereikbaar

Langer groen bij evenementen MartiniPlaza en voetbal › Groningen Bereikbaar

Langer groen bij evenementen MartiniPlaza en voetbal

Langer groen bij evenementen MartiniPlaza en voetbal

18 februari 2016
Bezoekers van evenementen in MartiniPlaza en voetbalwedstrijden in de Euroborg krijgen langer groen. Dat is sinds kort ingeregeld in de verkeerslichtencentrale van Live Traffic Groningen. Via deze centrale bedienen de verkeersmanagers vanaf één plek alle verkeerslichten in de stad Groningen. Ook sporen zij hiermee storingen op en regelen zij verkeersscenario's in voor speciale situaties, zoals incidenten en evenementen. Het doel: een betere doorstroming van het verkeer op de belangrijkste wegen.

Meer groen

Voorafgaand aan een groot evenement, zoals een basketbalwedstrijd van Donar, krijgen automobilisten vanaf de westelijke ringweg richting MartiniPlaza meer groen. Na afloop, als iedereen weer huiswaarts keert, krijgt het verkeer vanaf MartiniPlaza richting de zuidelijke ringweg meer groen. Ook voor bezoekers van de Euroborg zijn de groentijden na een wedstrijd ruimer ingesteld. Het gaat om de verkeerslichten aan de Boumaboulevard en het Europaplein richting de A7. Verkeer vanaf de Bornholmstraat en de Lübeckweg richting het Julianaplein kan eveneens extra doorrijden.

Beter op situaties ingesteld

Zulke verkeersscenario's voor evenementen waren er al. De nieuwe werkwijze heeft als voordeel dat de verkeerslichten beter op de situatie ingesteld worden. Voor voetbalwedstrijden was bijvoorbeeld één verkeersscenario beschikbaar; dat zijn er nu vier, afhankelijk van de dag en het tijdstip waarop gevoetbald wordt. Ook kunnen de verkeersmanagers sneller reageren en meer verkeerslichten bij een scenario betrekken. Bijkomend voordeel: het activeren van verkeersscenario's gebeurde eerst handmatig, ter plaatse bij de verkeerslichten zelf. Dat hoeft niet meer: de verkeerslichten worden nu op afstand ingesteld.

Live Traffic Groningen

De nieuwe centrale voor verkeerslichten is onderdeel van Live Traffic Groningen: een samenhangend pakket aan instrumenten om het verkeer te informeren, te verleiden om bijvoorbeeld een andere route te nemen en te verdelen over het wegennet. Live Traffic Groningen levert weggebruikers actuele en betrouwbare verkeers- en parkeerinformatie, versnelde afhandeling van pech- en ongevallen op alle belangrijke wegen en optimale doorstroming op kruispunten en belangrijke trajecten, afhankelijk van de drukte.