Camera's langs ringweg om weg snel en veilig vrij te krijgen na ongeval › Groningen Bereikbaar

Camera's langs ringweg om weg snel en veilig vrij te krijgen na ongeval › Groningen Bereikbaar

Camera's langs ringweg om weg snel en veilig vrij te krijgen na ongeval

Camera's langs ringweg om weg snel en veilig vrij te krijgen na ongeval

11 juni 2015
Als er een ongeluk gebeurt op de ringweg van Groningen, staat het verkeer binnen de kortste keren vast. Daarom zijn er afspraken gemaakt om bij een incident de weg zo gauw mogelijk vrij te krijgen. Hoe sneller dat gebeurt, hoe veiliger. En hoe eerder de weg weer vrij is. Onderdeel van die afspraken is een camerasysteem voor de Verkeerscentrale. De komende zomer worden er daarom zo’n twintig camera's geplaatst langs de ring Groningen. Als de camera's langs de ring operationeel zijn, gaan de beelden naar de Verkeerscentrale Noord- en Oost-Nederland in Wolfheze. Geautoriseerd personeel van Rijkswaterstaat kan de beelden daar live bekijken. Dat gebeurt als uit verkeersgegevens blijkt dat er een opstopping is. Dan kijken ze of er een ongeluk is gebeurd. Ook kunnen ze een seintje krijgen van de 112-Meldkamer. Dan kunnen ze via de live-beelden bepalen welke hulpdiensten ter plaatse moeten komen.

Opstopping

Bij een stremming wegens een incident licht de Verkeerscentrale de weginspecteur in. Die zorgt er onder meer voor dat de hulpdiensten en de berger veilig hun werk kunnen doen, en dat het verkeer plaatselijk wordt omgeleid. Ook regelt hij dat het betrokken voertuig binnen 20 minuten van de weg wordt gesleept. Het verkeer kan zo na een incident sneller weer gebruik maken van de (gehele) weg. Verder kan de weginspecteur de Verkeerscentrale vragen om een stukje verderop mee te kijken of daar een gevaarlijke situatie ontstaat vanwege de opstopping. Als dit gebeurt, worden er gerichte maatregelen genomen.

Privacy

Het camerasysteem komt er dus om de verkeersveiligheid en de doorstroming op de ringweg bij een stremming te bevorderen. De camerabeelden worden alleen live bekeken in de Verkeerscentrale. Ze worden niet opgeslagen of doorgestuurd. Ook is de software zo ingesteld dat de camera's niet kunnen inzoomen op gezichten of nummerborden. Daarmee voldoet het systeem aan de privacywetgeving.

Planning

Bij de Zuidelijke Ringweg is het camerasysteem al operationeel. Langs de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg wordt het systeem deze zomer geplaatst. De masten voor de camera’s staan er al. In de zomermaanden legt BAM in opdracht van Groningen Bereikbaar glasvezelkabel aan. Het installeren van de camera's gebeurt als laatste. Na de zomer is de gehele ringweg in beeld. Bekijk ook de aflevering van Komen en Gaan op OOG TV over verkeersmanagement.