Alle richtingen tegelijk groen voor fietsers: hoe werkt het? › Groningen Bereikbaar

Alle richtingen tegelijk groen voor fietsers: hoe werkt het? › Groningen Bereikbaar

Alle richtingen tegelijk groen voor fietsers: hoe werkt het?

Alle richtingen tegelijk groen voor fietsers: hoe werkt het?

07 juli 2016
Regels zijn er niet. Maar het gaat vrijwel altijd goed. Dat is de boodschap van een filmpje dat de gemeente heeft laten maken over ‘Alle richtingen tegelijk groen’ voor fietsers. Het advies van verkeerswethouder Paul de Rook daarbij is: “Maak oogcontact en houd rekening met elkaar.” Als je dat doet zijn er alleen maar voordelen. Fietsers kunnen allemaal tegelijk snel en efficiënt oversteken. Fietsers kunnen in één keer linksaf slaan en hoeven dus niet twee keer te wachten. Fietsers hebben bij het oversteken van de kruising geen last van auto’s, bussen en vrachtauto’s – ze komen dus ook niet in een dode hoek - en dat is veel veiliger. Groningen kent al sinds 1989 kruispunten met ‘Alle richtingen tegelijk groen’ en er zijn inmiddels al 28. Door de scheiding van de fietsers en het overige verkeer zijn op deze kruispunten sinds die tijd geen dodelijke ongevallen meer geweest.

Wie heeft voorrang?

‘Alle richtingen tegelijk groen’ heeft naast de vele voordelen ook één nadeel. Veel fietsers vinden de voorrangsregel onduidelijk. Heeft rechts wel of niet voorrang? Gelden de haaientanden wel of niet? Wie het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens er op naslaat zal zien dat er helemaal geen voorrangsregels zijn. Eigenlijk geldt er maar één ongeschreven regel: fietsers moeten het samen oplossen. Zo zorgen oogcontact en een beetje op elkaar letten er in de praktijk voor dat er nauwelijks aanrijdingen zijn tussen de fietsers onderling.

Rechts laten voorgaan

Formeel heeft de fietser die van rechts komt dus geen voorrang. Toch is het in de praktijk handig om rechts wel voor te laten gaan. De fietsers die je onderweg vanaf rechts op het kruispunt tegenkomt moeten immers nog een groter deel van de kruising oversteken dan jij op dat moment. Door hier rekening mee te houden kan iedereen op tijd en veilig de overkant bereiken.

Filmpje

Bekijk het filmpje over ‘Alle richtingen tegelijk groen’op de website www.groningenfietsstad.nl.