P+R, deelauto's en thuiswerken: anders reizen en werken bij Rabobank Stad en Midden Nederland › Groningen Bereikbaar

P+R, deelauto's en thuiswerken: anders reizen en werken bij Rabobank Stad en Midden Nederland › Groningen Bereikbaar

P+R, deelauto's en thuiswerken: anders reizen en werken bij Rabobank Stad en Midden Nederland

P+R, deelauto's en thuiswerken: anders reizen en werken bij Rabobank Stad en Midden Nederland

11 november 2016

Vanaf de zomer van 2017 gaat de zuidelijke ringweg op de schop. De werkzaamheden zijn straks goed te volgen vanaf de bovenste etages van Rabobank Stad en Midden Groningen aan de Griffeweg. In dit markante, driehoekige gebouw bij het Europaplein werken dan zo'n 350 medewerkers. Zij zullen straks minder makkelijk op kantoor komen. "Wij inventariseren intern de mogelijkheden om anders te reizen en te werken."

Reizen uit de regio

"Onze medewerkers komen uit de hele regio naar de Griffeweg. Velen pakken de auto voor het woon-werkverkeer", vertellen directievoorzitter Jan Loeters en facility manager Stefan Spiering van Rabobank Stad en Midden Groningen. Jan Loeters is tevens lid van de Adviescommissie Bedrijfsleven van Groningen Bereikbaar. Bij Rabobank Stad en Midden Groningen werken circa 200 medewerkers. Begin december komen daar zo'n 180 mensen bij als decentrale callcenters verhuizen naar de Griffeweg. "De groei van het aantal medewerkers en komende werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg zijn een goede aanleiding om elkaar de vraag te stellen: Heb je aan andere mogelijkheden gedacht? Zoals de trein? Maar reizen met het openbaar vervoer kan lastig zijn als je bijvoorbeeld uit Scheemda komt."

Inventarisatie

"We inventariseren intern wat de mogelijkheden zijn om anders te reizen. Denk bijvoorbeeld aan een fietskluizen huren bij een P+R-terrein. Of de NS Business Card aanschaffen." Ook doet de Rabobank mee aan acties om anders reizen en werken te stimuleren, zoals het Low Car Diet en de fietscampagne Rij2op5. "Medewerkers kunnen ook een fiscaalvriendelijke fiets aanschaffen. En wellicht kopen wij extra leenfietsen met ons logo erop."

Mix van maatregelen

Maar mensen kruipen graag achter het stuur, weten de heren. Zeker als de auto vlak bij de voordeur staat. Radio aan. Handsfree bellen. "Dat je mensen daar niet makkelijk uit krijgt, snappen wij ook. Daarbij komt dat een deel van onze medewerkers onder werktijd regelmatig naar een ander kantoor moeten reizen. We zoeken het daarom in een mix van meerdere maatregelen. Zoals het stimuleren van carpoolen, deelauto's of het inzetten van leaseauto's met logo's als dienstwagens. Dat is simpel en nuttig gebruik van auto's die al op onze kosten staan. We hebben ons arsenaal aan leaseauto's de afgelopen tijd flink teruggeschroefd. Verder is er maar voor een beperkt deel van de medewerkers een parkeerplaats bij ons pand. De grote groep moet via P+R's, de fiets of het OV hierheen komen. Zo dwingt anders reizen zichzelf af."

P+R

Jan Loeters en Stefan Spiering zien een goede oplossing in de P+R-terreinen rondom de stad. "Mensen kunnen met de auto richting Groningen komen, de auto gratis parkeren op de P+R en het laatste stuk met de fiets of bus reizen. De bus stopt hier vlak voor de deur, aan een vrije busbaan." Er zijn zes P+R-terreinen in en om Groningen: P+R Zernike, Kardinge, Europapark, Haren, Hoogkerk en Zuidhorn. In 2017 komen daar drie bij: P+R Reitdiep, Leek en Meerstad.

Op afstand werken

De zuidelijke ringweg in de spits vermijden kan ook door bijvoorbeeld op afstand te werken. Daarvoor stelt Rabobank Stad en Midden Groningen faciliteiten beschikbaar. "We staan een dag in de week thuiswerken toe. Straks is dat technisch beter geregeld, zodat mensen thuis de gegevens van bellende klanten in beeld hebben." Ook biedt de Rabobank flexibele werktijden en faciliteiten voor chat en conference calls. Verder kunnen medewerkers gebruik maken van een werkplek in een ander kantoor. "Iemand uit de regio kan ook in ons servicekantoor in Veendam of Hoogezand werken. Bijvoorbeeld de eerste twee uur beginnen in Veendam en daarna in de auto verder reizen. Laten we daar creatief mee omgaan."