Anders Werken › Groningen Bereikbaar

Anders Werken › Groningen Bereikbaar

Anders Werken

Anders Werken

De meeste mensen reizen tussen 7:00 uur en 9:00 uur naar hun werk. Dat komt meestal voort uit vaste werktijden. Als je om 9:00 uur op je werk verwacht wordt, pas je immers je reistijden daar op aan. Daardoor is het in de ochtendspits erg druk op de weg. Maar is het wel altijd nodig om je werkdag om 9:00 uur te beginnen? Of überhaupt fysiek op je werk aanwezig te zijn?

Aanpassen werktijden en lesrooster

Groningen Bereikbaar is met het onderwijs en bedrijfsleven in gesprek om te kijken of er aanpassingen kunnen worden gedaan aan lesroosters of vergadertijdtijdstippen. Door daarin te schuiven hoeven grote groepen werknemers, scholieren en studenten niet meer tijdens de spitsperiodes te reizen. Daardoor neemt het aantal auto's op de weg af en worden de bussen en treinen in de spits minder vol.

Thuiswerken

Naast het werken op andere tijdstippen, om de spits te mijden, biedt werken op een andere locatie ook uitkomst. Veel mensen werken al regelmatig een dag thuis. Ook een alternatieve werklocatie (die bijvoorbeeld eenvoudiger met fiets of OV te bereiken is) kan uitkomst bieden. Steeds meer beroepen worden flexibeler ingericht. Werknemers krijgen zo meer vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer ze werken.

Wat kan ik zelf doen?

•    Werk één of twee ochtenden, of volledige dagen per week thuis
•    Plan meetings en vergaderingen buiten de spitsperiodes
•    Vergader virtueel
•    Pas je werkschema aan: begin eerder of later dan gewoonlijk
•    Verplaats je werk naar een andere locatie. Moet je per se in de binnenstad zijn? 

Acties