Veelgestelde vragen gratisreizenbuitendespits OV-kaart › Groningen Bereikbaar

Veelgestelde vragen gratisreizenbuitendespits OV-kaart › Groningen Bereikbaar

Veelgestelde vragen gratisreizenbuitendespits OV-kaart

Veelgestelde vragen gratisreizenbuitendespits OV-kaart

Hoe meld ik mij aan voor de gratisreizenbuitendespits OV-kaart?

De inschrijving is  gesloten. Je kunt je niet meer aanmelden.

Voor wie is het experiment bedoeld?

Het experiment is voor mbo-, hbo- en wo-studenten in de stad Groningen met een actief weekabonnement dat zij al langere tijd gebruiken.

Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen aan het experiment?

Je moet in het bezit zijn van het studentenweekreisproduct dat je al langere tijd gebruikt. Deze voorwaarde geldt omdat we je oude reisgedrag willen vergelijken met je nieuwe reisgedrag. Uiteraard studeer je in Groningen.

In welke lijnen van Qbuzz en Arriva is de gratisreizenbuitendespits OV-kaart geldig?

 • In alle bussen van Qbuzz in Noord-Nederland plus de Qliners 304 en 314 van Arriva (geen andere buslijnen van Arriva).
 • In alle treinverbindingen van Arriva in Noord-Nederland (ook Friesland).

Is de gratisreizenbuitendespits OV-kaart ook geldig in treinen van de NS?

Nee, de gratisreizenbuitendespits OV-kaart is niet geldig in de treinen van de NS. Dit is een regionaal experiment, waaraan Qbuzz en Arriva meedoen en de NS niet.
Met je weekendabonnement reis je van vrijdag 12:00 uur tot maandag 04:00 uur wel gratis in de treinen van de NS door heel Nederland.

Ik heb geen recht meer op het studentenreisproduct, kan ik dan nog wel gebruik blijven maken van de gratisreizenbuitendespits OV-kaart?

Als je geen recht meer hebt op het studentenreisproduct, kun je ook geen gebruik meer maken van de gratisreizenbuitendespits OV-kaart op weekdagen na 09:00 uur. Het product dat daarvoor op je kaart is gezet, wordt automatisch gedeactiveerd de eerstvolgende keer dat je incheckt.

Waar en wanneer reis ik gratis, met korting en tegen volledige betaling met de gratisreizenbuitendespits OV-kaart?

Gratis:

 • Ma t/m vr na 9.00 uur in alle bussen van Qbuzz in Noord-Nederland
 • Ma t/m vr na 9.00 uur in de Qliners 304 en 314 van Arriva (geen andere buslijnen van Arriva)
 • Ma t/m vr na 9:00 uur in alle treinen van Arriva in Noord-Nederland (ook Friesland)
 • Vr 12:00 tot ma 04:00 uur reis je gratis met het OV in heel Nederland met je weekendreisproduct
 • Op feestdagen van 04:00 tot 04:00 uur de dag erna reis je gratis met het OV in heel Nederland met je weekendreisproduct

Met korting:

 • Ma voor 9:00 uur in alle bussen van Qbuzz in Noord-Nederland
 • Ma voor 9:00 uur in de Qliners 304 en 314 van Arriva (geen andere buslijnen van Arriva)
 • Ma voor 9:00 uur in alle treinen van Arriva in Noord-Nederland (ook Friesland)
 • Ma t/m vr vanaf 9:00 uur in alle NS-treinen; vr vanaf 12:00 uur gratis
 • Ma t/m vr vanaf 9:00 uur in het OV in de rest van Nederland; vr vanaf 12:00 uur gratis

Zonder korting (dus volledige betaling):

 • Di t/m vr voor 9:00 uur in alle bussen van Qbuzz in Noord-Nederland
 • Di t/m vr voor 9:00 uur in de Qliners 304 en 314 van Arriva (geen andere buslijnen van Arriva)
 • Di t/m vr voor 9:00 uur in alle treinen van Arriva in Noord-Nederland (ook Friesland)
 • Ma t/m vr voor 9:00 uur in NS-treinen; vr vanaf 12:00 uur gratis
 • Ma t/m vr voor 9:00 uur in het OV buiten de regio Groningen; vr vanaf 12:00 uur gratis

Wanneer weet ik of ik de gratisreizenbuitendespits OV-kaart krijg?

Na je aanmelding kijken we of je aan de voorwaarden voldoet. Daarna krijg je per e-mail bericht of je wel of niet kunt deelnemen. Geef dus een mailadres op dat je regelmatig checkt.

Heb je geen mail ontvangen? Check alsjeblieft eerst je spam-box. Zit de mail daar ook niet in, neem dan contact op met Groningen Bereikbaar via info@groningenbereikbaar.nl. Zet in het onderwerp gratisreizenbuitendespits OV-kaart.

Wat moet ik doen als ik geselecteerd ben?

Als je geselecteerd bent, heb je een e-mail ontvangen met daarin de oproep om op de website van DUO de wissel van week- naar weekendproduct aan te vragen. In aanvulling op het weekendproduct krijg je een reisproduct op je OV-chipkaart waarmee je doordeweeks in en rond Groningen gratis kunt reizen na de ochtendspits.

 • Log in op Mijn DUO om je weekabonnement om te wisselen naar een weekendabonnement. 
 • Ga naar ‘Mijn producten’ en kies voor ‘Studiefinanciering’.
 • Ga naar 'Reizen' en klik op 'Wijzig’. 
 • Je kunt vervolgens je weekproduct wijzigen in een weekendproduct.
 • De wissel staat binnen 5 werkdagen voor je klaar op een ophaalautomaat. Op www.ov-chipkaart.nl vind je de dichtstbijzijnde ophaalautomaat. 
 • Op het moment dat je je kaart activeert bij de ophaalautomaat, wordt automatisch het reisproduct voor gratis reizen bij Arriva en Qbuzz na 09:00 uur op werkdagen, op je kaart geladen.
 • Zodra je de kaart hebt geactiveerd kun je hem direct gebruiken.  

Vanaf wanneer kan ik met de gratisreizenbuitendespits OV-kaart reizen?

Zodra je de kaart hebt geactiveerd kun je hem direct gebruiken.

Wat doe ik als ik mijn kaart ben verloren of als mijn kaart niet werkt?

Bij verlies van je kaart, ga je naar OV-chipkaart.nl om je kaart te blokkeren en een vervangende kaart aan te vragen.

Stuur dan ook een bericht naar info@groningenbereikbaar.nl o.v.v. gratisreizenbuitendespits OV-kaart, dan kunnen wij ervoor zorgen dat ook weer de koppeling met het gratis reizen bij Qbuzz en Arriva wordt gemaakt.

Als je kaart niet werkt, ga dan langs het servicepunt van Arriva op Stationsplein 4 in Groningen. Zij zijn open van 07:00 tot 23:00 uur.

Ik wil niet meer deelnemen aan het experiment. Hoe meld ik mij af?

Je kunt je afmelden via deze link >>

Hoe zit het met privacy?

Bij deelname geef je toestemming voor het volgen van je reisgedrag en het gebruik van data voor onderzoek. Ook krijg je het verzoek om mee te werken aan vragenlijsten. Op deze manier krijgen we een beeld van de gedragsverandering van de deelnemende studenten. Hierbij houden wij ons aan alle wettelijke regelingen om je privacy te bewaken. Je gegevens worden alleen voor dit experiment gebruikt en voor geen enkel ander doel. Bekijk ook het privacystatement.

Hoe lang loopt het experiment?

Het experiment vindt plaats in het studiejaar 2017-2018, tot en met 31 juli 2018.

Wat houdt het experiment in?

Om studenten in de stad Groningen te stimuleren doordeweeks niet meer in de ochtendspits in de bus of trein te stappen, houden Groningen Bereikbaar, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz en Arriva een lokaal experiment met het studentenreisproduct (de vroegere OV-studentenkaart).

Studenten die in het bezit zijn van een weekabonnement (waarmee zij doordeweeks vrij kunnen reizen in heel Nederland met trein en bus en in het weekend met korting), wordt een alternatief geboden.

Het alternatief houdt in dat een student van maandag tot vrijdag vrij kan reizen na 09:00 uur ’s ochtends in en rond Groningen met de bussen van Qbuzz en de treinen van Arriva in het Noorden én vrij kan reizen in het weekend in heel Nederland startend vanaf vrijdagmiddag 12.00 uur.

Waarom houdt Groningen Bereikbaar het experiment?

Samen met onderwijsinstellingen en vervoerders in Groningen zet Groningen Bereikbaar projecten op om de ochtendspits in het openbaar vervoer te ontlasten. Denk bijvoorbeeld aan projecten om het gebruik van de e-bike te stimuleren of de regeling anders roosteren die vanaf april 2017 van kracht is.

Met het experiment hoopt Groningen Bereikbaar het weekendabonnement aantrekkelijker te maken, om zo studenten te stimuleren niet meer doordeweeks in de spits met het openbaar vervoer te gaan reizen.

Daarnaast willen de initiatiefnemers inzicht krijgen in de motieven van studenten om al dan niet deel te nemen en al dan niet hun gedrag te veranderen.

Hoeveel studenten kunnen meedoen?

Aan het experiment kunnen maximaal 500 mbo-, hbo- en wo-studenten deelnemen.

Waarom is dit experiment alleen gericht op het onderwijsveld?

Groningen Bereikbaar richt zich op alle doelgroepen als het gaat om bereikbaarheid van de stad, met verschillende projecten en campagnes. Hierbij wordt samengewerkt met overheden, het bedrijfsleven, vervoerders en onderwijsinstellingen. Dit experiment richt zich op het onderwijsveld.

Welke andere oplossingen heeft Groningen Bereikbaar voor scholieren en studenten?

Oplossingen zoals het stimuleren van de e-bike voor scholieren en anders roosteren.

Waarom wil Groningen Bereikbaar dat er nu studenten uit de bus en trein gaan? Andere campagnes zijn er juist op gericht om automobilisten in het OV te krijgen.

Groningen Bereikbaar wil stimuleren dat scholieren en studenten die nu in het OV reizen tijdens de ochtendspits later met het OV gaan reizen of anders gaan reizen. Dat maakt enerzijds het openbaar vervoer minder druk en anderzijds is het OV zo aantrekkelijker voor forenzen die de auto willen laten staan om de wegwerkzaamheden aan de zuidelijke ringweg te mijden.

Wat vinden de studentenbelangenverenigingen van het experiment?

Het experiment is samen met onder meer de studentenbelangenverenigingen Groninger Studentenbond, Lijst Sterk en de Hanze Studenten Belangenvereniging Vereniging tot stand gekomen.

Wat vinden de vervoerders van dit experiment?

Het experiment is samen met het OV-bureau Groningen Drenthe en de vervoerders Qbuzz en Arriva tot stand gekomen en uitgevoerd. De landelijke vervoerders hebben ingestemd met het experiment. De vervoerders verwachten ook dat het aantal reizigers hiermee meer over de dag wordt verdeeld en dat zij daarmee op ieder moment goed vervoer kunnen bieden.

Wat vinden de ministeries van OCW en I&M van dit experiment?

Het experiment is onderdeel van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in onze regio over weg, water en spoor te verbeteren. De uitvoering van het thema Onderwijs & Bereikbaarheid is in handen van Groningen Bereikbaar.

De beide ministeries hebben ingestemd met het experiment.

Waar kan ik terecht met vragen?

Stuur voor vragen een e-mail aan Groningen Bereikbaar: info@groningenbereikbaar.nl. Zet in de onderwerpregel gratisreizenbuitendespits OV-kaart.