Veelgestelde vragen E-bike met OV-weekendkaart › Groningen Bereikbaar

Veelgestelde vragen E-bike met OV-weekendkaart › Groningen Bereikbaar

Veelgestelde vragen E-bike met OV-weekendkaart

Veelgestelde vragen E-bike met OV-weekendkaart

Hoe meld ik mij aan voor het experiment met de e-bike en OV-weekendkaart?
Je kunt je aanmelden via deze link.

Voor wie is het experiment bedoeld?
Het experiment is voor mbo-, hbo- en wo-studenten in de stad Groningen met een weekabonnement dat regelmatig wordt gebruikt en die op 10 tot 20 kilometer afstand wonen van hun onderwijslocatie.

Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen aan het experiment?
Je bent in bezit van het studentenweekreisproduct dat je al langere tijd gebruikt. Zo kunnen we je oude reisgedrag vergelijken met je nieuwe reisgedrag. Uiteraard studeer je in Groningen. De afstand tussen je woonadres en onderwijslocatie is prima te doen met een e-bike: minimaal 10 kilometer en maximaal 20 kilometer. 

Wanneer weet ik of ik de e-bike met OV-weekendkaart krijg?
Na je aanmelding kijken we of je aan de voorwaarden voldoet. Daarna krijg je per e-mail bericht of je wel of niet kunt deelnemen. Geef dus een e-mailadres op dat je regelmatig checkt.
Heb je geen mail ontvangen? Check alsjeblieft eerst je spam-box. Zit de mail daar ook niet in, neem dan contact op met Groningen Bereikbaar via info@groningenbereikbaar.nl. Zet in het onderwerp e-bike - OV-kaart.

Hoe lang kan ik gebruik maken van de e-bike in combinatie met de ov-weekendkaart?
Je kunt maximaal 4 maanden, tot en met 31 juli 2018, gebruikmaken van de combinatie e-bike en ov-weekendkaart. Na de leenperiode krijg je van Swapfiets een vervolgaanbieding.

Wat moet ik doen als ik geselecteerd ben?
Als je geselecteerd bent, heb je een e-mail ontvangen met daarin de oproep om op de website van DUO de wissel van week- naar weekendproduct aan te vragen en het verzoek de e-bike op te halen. 

  • Log in op Mijn DUO om je weekabonnement om te wisselen naar een weekendabonnement. 
  • Ga naar 'Mijn producten' en kies voor 'Studiefinanciering'.
  • Ga naar 'Reizen' en klik op 'Wijzig'. 
  • Je kunt vervolgens je weekproduct wijzigen in een weekendproduct.
  • De wissel staat binnen 5 werkdagen voor je klaar op een ophaalautomaat. Op www.ov-chipkaart.nl vind je de dichtstbijzijnde ophaalautomaat. 
  • Zodra je de kaart hebt geactiveerd kun je hem direct gebruiken.  
  • Let op: wissel je abonnement voor 29 maart 2018. Vanaf 29 maart tot 30 april 2018 is het digitaal loket van DUO beperkt bereikbaar vanwege een ICT-vernieuwing. Dan kun je waarschijnlijk niet omwisselen en terugwisselen. Meer info: www.duo.nl
  • Swapfiets maakt rechtstreeks een afspraak met je voor het afhalen van de e-bike.

Vanaf wanneer kan ik de e-bike gebruiken en met de OV-weekendkaart reizen?
Zodra je de e-bike hebt opgehaald, kun je direct fietsen. En als je de kaart hebt geactiveerd kun je hem meteen gebruiken.

Welke voorwaarden gelden er bij het gebruik van de e-bike?
Als deelnemer aan het experiment ga je akkoord met de voorwaarden van Swapfiets. Bekijk ze via deze link. Uiteraard maak je normaal gebruik van de e-bike en zorg je goed voor de leenfiets die een waarde heeft van 1500 euro. Er geldt een eigen risico bij diefstal: 250 euro voor de fiets en/of 75 euro voor de accu. Je zet de fiets altijd dubbel op slot met het bijgeleverde ring- en kettingslot. Ook de accu zet je met het accuslot vast. Het abonnement wordt betaald door Groningen Bereikbaar. Daardoor kun je de e-bike gedurende het experiment kosteloos lenen.

Wat doe ik bij problemen met mijn e-bike?
Swapfiets repareert gebreken aan de e-bike door slijtage en normaal gebruik. Bijvoorbeeld een lekke band, een kapotte kettingkast, een gescheurd zadel, kapotte verlichting of defecte accu. Schade meld je binnen 24 uur bij Swapfiets. Als je zelf schuldig bent aan de schade kan Swapfiets de schade op je verhalen. Als je je fietssleutel verliest kun je bij Swapfiets voor 15 euro een nieuwe aanvragen.

Wat doe ik als mijn e-bike is gestolen?
In geval van vermissing of diefstal ben je dit verplicht binnen 24 uur te melden bij Swapfiets. Ook moet je samen met Swapfiets aangifte doen. Eigen risico is 250 euro voor de fiets en/of 75 euro voor de accu. Zie ook de voorwaarden via deze link. Je ontvangt van Swapfiets een vervangende e-bike.

Kan ik de e-bike na het experiment lenen?
Swapfiets komt tegen de zomer met een aanbieding om je leenperiode te verlengen als op 31 juli 2018 het experiment is afgelopen.

Tracking e-bike
Via tracking lezen we de e-bike uit om je fietsgedrag te volgen. Zie ook het privacy statement. De tracker zit nu nog niet op de e-bike. Half april krijg je een oproep van Swapfiets om de tracker te plaatsen. Dat gebeurt of in de winkel van Swapfiets, of op je onderwijslocatie of bij je thuis.

Wanneer is de OV-weekendkaart geldig en krijg ik korting voor reizen door de week?
Met je weekendabonnement reis je van vrijdag 12:00 uur tot maandag 04:00 uur gratis met het OV door heel Nederland.

Periode Weekabonnement Weekendabonnement
Maandag korting tot 4.00 uur, daarna gratis gratis tot 4.00 uur, daarna korting
Dinsdag gratis korting vanaf 09.00 uur
Woensdag gratis korting vanaf 09.00 uur
Donderdag gratis korting vanaf 09.00 uur
Vrijdag gratis korting van 09.00 tot 12.00, daarna gratis
Zaterdag gratis tot 04.00 uur, daarna korting gratis
Zondag korting gratis
Zomerperiode korting als in de rest van het jaar
Feestdagen * korting van 04.00 tot 04.00 uur de dag erna gratis van 04.00 tot 04.00 uur de dag erna
Goede Vrijdag * gratis gratis

* Op de dag vóór Goede Vrijdag, vóór Koningsdag, vóór Bevrijdingsdag en vóór Hemelvaartsdag reis je als op een vrijdag.

  • Zomerperiode: de zomerperiode loopt van 16 juli 4.00 uur tot 16 augustus 4.00 uur.
  • Korting: de korting geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland. De korting is 40% voor trein en 34% voor tram, bus, metro en waterbus.

Wat doe ik als ik mijn kaart ben verloren of als mijn kaart niet werkt?
Bij verlies van je kaart, ga je naar OV-chipkaart.nl om je kaart te blokkeren en een vervangende kaart aan te vragen. Meld dit dan ook bij ons (info@groningenbereikbaar.nl) zodat we weten dat je een andere kaartnummer krijgt.
Als je kaart niet werkt, ga dan langs het servicepunt van Arriva op Stationsplein 4 in Groningen. Zij zijn open van 07:00 tot 23:00 uur.

Ik wil niet meer deelnemen aan het experiment. Hoe meld ik mij af?
Je kunt je afmelden via deze link.

Hoe zit het met privacy?
Bij deelname geef je toestemming voor het volgen van je reisgedrag op de e-bike (tracking) en in het OV en het gebruik van data voor onderzoek. Ook krijg je het verzoek om mee te werken aan vragenlijsten. Op deze manier krijgen we een beeld van je gedragsverandering. Wij houden ons aan alle wettelijke regelingen om je privacy te bewaken. Je gegevens worden geanonimiseerd alleen voor dit experiment gebruikt en voor geen enkel ander doel. Bekijk ook het privacystatement.

Wat houdt het experiment in?
Om studenten in de stad Groningen te stimuleren doordeweeks niet meer in de ochtendspits in de bus of trein te stappen, houdt Groningen Bereikbaar een lokaal experiment met het studentenreisproduct (de vroegere OV-studentenkaart). Studenten die regelmatig hun weekabonnement gebruiken, wordt een alternatief geboden. Het alternatief is een leen e-bike, die geschikt is om een afstand van 10 tot 20 kilometer tussen het woonadres en de onderwijslocatie te overbruggen, met daarbij een OV-weekendkaart. Doel is minder volle bussen en treinen en daarmee een betere bereikbaarheid van Groningen.

Hoeveel studenten kunnen meedoen?
Aan het experiment kunnen maximaal 100 mbo-, hbo- en wo-studenten deelnemen. Er zijn maximaal 100 e-bikes beschikbaar.

Waarom is dit experiment alleen gericht op studenten?
Groningen Bereikbaar richt zich op alle doelgroepen als het gaat om bereikbaarheid van de stad, met verschillende projecten en campagnes. Hierbij wordt samengewerkt met overheden, het bedrijfsleven, vervoerders en onderwijsinstellingen. Dit specifieke experiment richt zich op studenten die dagelijks reizen vanuit de regio naar hun onderwijsinstelling in de stad Groningen.

Welke andere oplossingen heeft Groningen Bereikbaar voor scholieren en studenten?
Oplossingen zoals het experiment met de ‘gratisreizenbuitendespits OV-kaart, het stimuleren van de e-bike voor scholieren en anders roosteren.

Waarom wil Groningen Bereikbaar dat er nu studenten uit de bus en trein gaan? Andere campagnes zijn er juist op gericht om automobilisten in het OV te krijgen.
Groningen Bereikbaar wil stimuleren dat scholieren en studenten die nu in het OV reizen tijdens de ochtendspits anders gaan reizen of na de ochtendspits gaan reizen. Dat maakt enerzijds het openbaar vervoer minder druk en anderzijds is het OV zo aantrekkelijker voor forenzen die de auto willen laten staan om de wegwerkzaamheden aan de zuidelijke ringweg te mijden.

Wat vinden de vervoerders van dit experiment?
De landelijke vervoerders hebben ingestemd met het experiment.

Wat vindt het ministerie van I&M van dit experiment?
Het experiment is onderdeel van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in onze regio over weg, water en spoor te verbeteren. De uitvoering van het thema Onderwijs & Bereikbaarheid is in handen van Groningen Bereikbaar. Het ministerie van I&W heeft ingestemd met het experiment.

Waar kan ik terecht met vragen?
Stuur voor vragen een e-mail aan Groningen Bereikbaar: info@groningenbereikbaar.nl. Zet in de onderwerpregel e-bike OV-weekendkaart.

Terug naar hoofdpagina