Waarom een e-bike voor scholieren? › Groningen Bereikbaar

Waarom een e-bike voor scholieren? › Groningen Bereikbaar

Waarom een e-bike voor scholieren?

Waarom een e-bike voor scholieren?

Groningen Bereikbaar wil ervoor zorgen dat scholieren uit de regio Groningen die in de stad Groningen naar het voortgezet onderwijs gaan, een goede e-bike aangeboden krijgen tegen een gereduceerd tarief. Doel is het fietsen onder deze scholieren te stimuleren en het naar school reizen met de bus of trein te verminderen. Daarom heeft Groningen Bereikbaar fietsfabrikanten en fietslease-aanbieders uitgenodigd met een e-bike aanbod te komen voor deze doelgroep.

Aanleiding

Dit jaar gaat de ombouw van de zuidelijke ringweg van start. Een jaar later begint ook de grootscheepse verbouwing van het stationsgebied en het spoor. Deze werkzaamheden zorgen voor extra drukte op de weg en in het openbaar vervoer. In de ochtendspits in en richting Groningen is het nu al druk in bus en trein. Een groot deel van deze reizigers zijn scholieren en studenten. 

Samen met onderwijsinstellingen en vervoerders in Groningen zet Groningen Bereikbaar projecten op om de ochtendspits in het openbaar vervoer te ontlasten (zie ook pagina Onderwijs). Eén van die projecten is het stimuleren van het gebruik van de e-bike. Met een e-bike hebben scholieren die anders te ver van hun onderwijsinstelling afwonen, een goed alternatief voor het openbaar vervoer. Onderstaande kaart laat de reikwijdte van de e-bike goed zien.

Kaart reistijd met de e-bike naar de Grote Markt in Groningen
Kaart reistijd met de e-bike naar de Grote Markt in Groningen

Uit een pilot onder 170 scholieren en studenten blijkt dat de meeste deelnemers fietsen op de e-bike leuk, gemakkelijk en ‘snel’ vinden. Ook vinden ze de e-bike niet suf of vooral voor ouderen en senioren. De meeste deelnemers zouden de elektrische fiets wel willen aanschaffen als hij goedkoper zou zijn of financiering mogelijk is. Bijvoorbeeld via een leaseconstructie met een vast bedrag per maand. Daarom heeft Groningen Bereikbaar fietsfabrikanten en fietslease-aanbieders gevraagd om met een e-bike dienst of product te komen (zie: E-bikes scholieren & studenten).

E-bike aanbiedingen

Vier fietsfabrikanten en fietslease-aanbieders hebben Groningen Bereikbaar een aanbieding gedaan:  Azor, Accell, Gazelle en Bovag leasefiets. Het gaat om aanbiedingen tot 20% korting op de aanschafprijs op bepaalde modellen, voor koop, lease en huurkoop van e-bikes. Ook verlenen enkele aanbieders extra services als een gratis onderhoudsbeurt of pechhulp. De aanschaf of lease van deze e-bikes loopt via lokale fietsenhandelaren rond Groningen.